szabomarti

szabomarti

Egy szeptemberi álom a fordított világban

2020. június 19. - sz_marti

Mikor tele van az ember filozofikus gondolatokkal így június derekán (az időjárásárt felelős operatív törzs idén sajnos nem ért rá, így a nyár az összes hozadékával együtt még várat magára) az iskolai tanév végén.

Próbálok magvas gondolatokat papírra vetni, de annyi minden történt az elmúlt napokban, hogy nehéz szavakba önteni, és értelmes formában a nagyközönség (10 lelkes olvasó) elé tárni.

A 2019/20-as tanévet lezártuk. A tavalyi igen népszerű többezres megosztással járó facebook poszt a szülőknek szólt. Nagy tapsot minden szülőnek.....hát ismét csak ezt tudom leírni, ha suliról beszélünk így biziosztás tájékán. Nagy tapsot minden szülőnek, aki helyt állt egyszerre több helyen, a frontvonalban (munkahelyén, vagy home officeban) harcolt, és mellette terelgette kis csimotoját az online oktatás útvesztőjében. Hatalmas taps az iskolásoknak, hogy mindezt végigvitték. Persze iskolája válogatta hol milyen volt a rendszer, de valljuk be, elég motiválatlanok voltak szegény srácok.......és minden okuk megvolt rá. Ilyen áhítattal emberiség nem várta még azt hiszem a tanév végét mint idén a gyerekek, és a szülők, és azt hiszem a tanárok is talán.

Én éppen ezért egy szerintem tök jól kivitelezhető vészforgatókönyvet dolgoztam/dolgozok ki a 2020/21-es tanévre, arra az esetre, ha NEM ütne be a krach és minden haladna a jól megszokott kis medrében. Ebben az esetben úgy nézne ki a tanév, hogy mi szülők, összeállítanánk egy frappáns kis tantervet. Hétfő reggel átdobjuk a heti feladatokat a tanároknak, gyerek lead hétfő reggel a suliba és hajrá!!! Természetesen ez csak egy tervezet, javaslatokat kiegészítéseket szívesen fogadok, és az átdolgozott tervet nyújtjuk majd be a szakszervezet elé augusztusban.

Környezet óra: Mivel anya és apa ugye már dolgozik, így nincs ideje a kerttel baszakodni, lehetne mindig az aktuális évszakra szabott feladatot kiadni, permetezés, palántázás, fűnyírás, locsolás, fametszés stb....Természetesen elosztva az osztályra egyenlően, attól függ kinek mekkora a kertje. Info órán összedob a tanárnő egy excelt, amiben kidolgozzák részletesen, hogy mindenki kertjére egyformán jusson idő: Julcsiék kertjére, Bélusék szőlőjére, és Marika barackosára mikor kerül sor. Akinek nincs kertje az vegyen muskátlit, vagy rábaszott. Na egy tantárgy máris pipa. Azt kifelejtettem az elejéről, hogy ugye az a cél. hogy levegyék a pedagógusok a szülők válláról a terhet, ahogyan mi tettük az elmúlt hónapokban.

Matek: Itt össze lehetne dobni egy családi költségvetést. Ez mondjuk kényes téma lehet, senki nem szereti a világ elé tárni mennyit keres, úgyhogy csak finoman. Elsősöknek mondjuk mehet egy egyszerű feladat: ha anya fizetése 125 db danette pudingra elég, de Jancsika napi hármat is beverne szíve szerint, meddig mehet a habzsidőzsi anélkül, hogy villanyszámlát fizetnének? (azzal ráérünk foglalkozni majd barkács meg töri órán, tűzcsiholás, élet a sztyeppén túl, meg ilyen Bear Grylylis-es faszságok.) Felső tagozatban mehetnek már ugye a többismeretlenes egyenletek is, ha apa szemet vetett karantén alatt a szomszéd Marira, de anyu meg majdnem ráment a postás Pistára akkor Rafaelnek hány anyukája és apukája lesz az évad végén???

Info: itt futnak össze a szálak, mindenfajta tervezéssel kapcsolatos feladatok, excelek feldolgozása A felsősök úgyis okosak és nagyok és ráérnek, feltörhetik pl apu főnökének a tiktok fiókját, privát tartalmakat megszerezve, zsarolási alapnak apu fizetésemeléséhez. A kis kockák szárnyalhatnak ezerrel, és akár még a szemüveges, eddig mindenki számára láthatatlan Tihamér is becsajozhat.

Olvasás/Irodalom: itt igazából elengedném a kezüket, aki amit akar azt olvas és elemez 45 percen keresztül, legyen az Háború és Béke, Mignonok támadása, a lényeg hogy olvassanak, és beszéljék meg mit gondolnak az elolvasott műről (playboyt mondjuk nehéz lesz elemezni....)

Nyelvtan: Itt igazából elég lenne az aktuális instagram és facebook posztokat begyűjteni, egy helyesírási ellenőrzést eszközölni rajta. Amennyiben marad szabad kapacitás, a szülők munkájához tartozó összes dokumentum ellenőrzése, és javítása, helyesírás korrigálása.

Tecnika: na ez lesz a kemény dió, ez picit átkeresztelném háztartástannak, mert itt eléggé összejönnek a feladatok Be is kéne vásárolni ugye, mivel ez ugye testmozgással is jár, így a tesiórák egy részét én beáldoznám ide. Na most aki röcsögepusztán lakik és 35 km-re van az első teckó áruház, ott nincs más hátra mint előre (mindennel készültem érted) ONLINE RENDELÉS ANYUKÁM.....szóval én Kiss Eugénia, 3 a osztályos tanuló anyukája a következő rendelést szeretném leadni. És Júdzsín leadja a listát, hogy mit szeretne enni a héten a gyerek is meg ő is, amit ugye órán fognak megfőzni, az meg érted legyen a technika tanár dolga hogy beszerzi a hozzávalókat. Hát hárítottan én másra a főzést karantén alatt? Ugye hogy nem? Elküldte a férjem maga helyett a technika tanárt boltba??? Persze hogy nem.......Na szóval ezt még ki kell dolgozni, de lényegében a bevásárlást, és a főzést húznám be ide a technika alá.

Tesi: a bótba (a közelibe) ugye gyalog kell menni, szóval az simán befér ide heti egyszer. Ha marad az esős idő. esetleg át lehet térni a kajak, kenu és evezős csónakkal való közlekedésre, ez ugye szintén mozgás. Na maradt a háztartás ugye, mert magától nem lesz ám tiszta a kecó, amíg anyu és apu dolgozik, mosás, teregetés, porszívózás, heti 26-30 család osztálylétszámtól függően, háááááááááááát kemény lesz, de kibírják mint mi a távoktatást.

Idegen nyelv: Kidolgozás alatt (mindenképp vmi szórakoztató tartalmú dolgot szúrnék be, instagram posztok gyártása, Billlie Ellisse, Dua Lipa dalszövegek fordítása stb...)

Sikerekben gazdag tanévet kívánok minden kedves szülő számára a 2020/21-es tanévre. No meg persze peace az összes kiváló pedagógusnak:)

Aztán csak ügyesen, mert október magasságban szülői értekezlet lesz, ahol bizony értékeljük az eddig elvégzett feladatokat......nem ám csak úgy ímmel ámmal, kedvtelenül vásárolgatunk meg porszívózgatunk.

Mivel anyu és apu péntek este marhára elégedett, hogy semmi dolga nincs az égegyadta világon otthon, és házival sem kell izzadni hétvégén, ezért elégedetten felciccent egy sört, hátradől és a csillagos szeptemberi eget kémleli boldogan és kisimultan.

bizonyitvany1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabomarti.blog.hu/api/trackback/id/tr2815903742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása